Cenne Ulu Camii - Haberlerver.com

Cenne Ulu Camii

Dünyanın en ilginç camilerinden biri olan Cenne Ulu Camii (Cenne Büyük Camii), Afrika’nın Mopti bölgesinde yer alan Cenne kasabasında bulunmaktadır.

Cenne Ulu Camii

Cenne Ulu Camii

700 Yıldır Ayakta Duran Tek Toprak: Cenne Camii

Dünyanın en ilginç camilerinden biri olan Cenne Büyük Camii, Afrika’nın Mopti bölgesinde yer alan Cenne kasabasında bulunmaktadır.

700 yıllık bu tarihi camii İslam dünyasının en ilginç camilerinden birisidir. 13.yy. sonlarına doğru inşa edildiği tahmin edilmektedir. 1200’lü yıllarda Cenne’de İslamiyet yayılmaya başlamıştır. Müslüman olan tüccarlar Timbuktu’ya giden ticaret yolunu kullanmışlar ve İslamiyet’in yayılmasında etkili rol oynamışlardır. İslamiyet’in yayılmasındaki diğer bir etken ise Batı Afrika’dan Hacca gitmek için Cenne yolunun kullanılmasıdır. 700 yıllık kerpiçten yapılmış olan bu Camii’nin inşası bu dönemlerde yapılmaya başlanmıştır. Birkaç sefer yıkılıp tekrardan inşası yapılmıştır. Son olarak 1907 yılında günümüzdeki görünümünü kazanmıştır. Camii’nin onarımı halk tarafından yapılmaktadır. 700 yıllık bu Camii tamamen kerpiçten yapılmıştır.

Cenne Ulu Camii'nin Yapımındaki Kerpiç Nasıl Elde Edilmekte?

Kerpiçten bahsedecek olursak; toprağa saman ve su eklenerek elde edilen çamura verilen isimdir. Bu çamur kalıplara dökülerek şekil verilir. Daha sonra güneş yardımı ile kurutulur. Son hali tuğla görünümü alır. 700 yıllık tarihe sahip bu camide beton malzeme yerine tamamında kerpiç kullanılmıştır.

Cenne Ulu Camii’nin Özellikleri

Camii’nin içinde Allah’ın 99 ismine ithafen 99 adet sütun yapılmıştır. Havalandırma için ise bacalar yapılmıştır. Bu bacalara “ladis” ismi verilmektedir. Cami’de 114 adet havalandırma bacası mevcuttur. Yine bu baca sayısı rastgele yapılmamış Kur-an’ı Kerim’de yer alan sure sayısına göre 114 baca yapılmıştır.

Cenne Ulu Camii Nasıl Bu Zamana Kadar Yıkılmadan Kalabildi?

Doğal olarak bu Camii'nin toraktan yapıldığı ve ömrünün kısa olması beklenir. Fakat Cenne’de Çamur Bayramı ismi verdikleri bir günde bu tarihi camiyi halk hep birlikte onarmaktadırlar. Ağustos ayından Kasım ayına kadar Cenne bölgesinde aşırı miktarda yağış olduğu için yerli halk bu camiyi yağmurlar başlamadan Çamur Bayramı’nda sabah erkenden kalkarak onarımını yapmaktadırlar.

Cenne Ulu Camii'nin Onarımı Nasıl Yapılıyor?

Herkese bir görev verilir. Çocuklar genellikle çamur taşır. Ustalar onarım işini yapar. Kadınlar ise su taşırlar. Bu sayede Camii gelecek yıla kadar dayanacak hale getirilir. Yaklaşık olarak 10 saatlik bir sürede bu onarım işi bitmektedir. Yerli halk bu sayede ibadetlerine sahip çıkmaktadırlar. Cenne Camisi Mali ülkesinin sembolü olarak görülmektedir. 1988 yılında Cenne Camisi ve Cenne Kasabası olarak UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilmiştir.

KATEGORİ:

#buttons=(Kabul et !) #days=(20)

Web sitemiz, deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Daha fazla bilgi edin
Onay !