İspermeçet Balinası; 70 ton ağırlığında ve 21 metre uzunluğunda, suda yaşayan dünyanın en büyük yırtıcı hayvandır. Bu balina türü devasa bir boyuta sahiptir.

İspermeçet Balinası - Physeter Macrocephalus
20 cm uzunluğunda dev dişleri vardır. Dişlerinin ağırlığı yarım kilo civarındadır. Bu balinanın baş kısmı çok büyüktür. Baş kısmı vücudunun 3’te 1’i kadardır. Dünyanın en büyük başına sahip canlı türüdür. Fakat bir eksi tarafları vardır. Bu yırtıcı hayvanın beyinleri kıvrımlı değildir. Bundan dolayı zeki oldukları düşünülmez.

İspermeçet Balinasını İnsanlar Neden Avladılar?
Bu balina türü insanlar tarafından 20.yy. kadar avlanmıştır. Çünkü bu balinanın vücudundan elde edilen “spermaceti” maddesinden ilaç, sabun ve mum üretimi yapılmaktadır. Yetişkinliğe ulaşan İspermeçet balinasının vücudunda 3 tona yakın ispermeçet vardır. Spermaceti yani ispermeçet ismi buradan gelmektedir. Bu yırtıcı dev su canlısı sadece ispermeçet için avlanmamıştır. Bağırsak kısmında yer alan “amber” adı verilen bir madde için insanlar tarafından avlamışlardır. Amber maddesi ilaç sanayi, parfüm yapımı ve aroma olarak kullanılmıştır. Günümüzde nesli tükenmekte olan canlılar listesinde yer almaktadır.

İspermeçet Balinası Ne ile Beslenir?
İspermeçet balinası genellikle ahtapot, kalamar, iğneli vatoz ile beslenmektedir. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu bu balinanın mide kısmında kalıntılar bulunmuş ve avladığı canlılar hakkında insanlara fikir vermiştir. Çok aç olan bu dev su canlısı yıl boyu yaklaşık 100 milyon ton civarında balık ve su canlısını tüketir.

İspermeçet Balinası Nerede Yaşar?
Bu su canlısı genellikle Akdeniz’de görülen bir balina türüdür. Yaklaşık olarak 60-70 yıl arası yaşarlar. Dişi İspermeçet balinaları 3-6 yılda bir ürerler. Genellikle tek yavruları olur. Çok nadir olarak da ikiz yavruları olur. Yeni doğan bir İspermeçet balinası 4 metre uzunluğunda ve 1 ton ağırlığında olabilir.

İspermeçet Balinaları Nasıl Uyurlar?
İspermeçet balinasının bazı zamanlarda beyninin tek tarafıyla uyuduğu ve diğer tarafı ile çevreden gelebilecek tehlikeleri takip ettiği gözlemlenmiştir.
