Zelandiya Kıtası; Bilim insanları yer kabuğunda bulunan çatlakları tespit etmek için çalışma başlatmışlardır. Bu çalışma sonucunda Avustralya’nın doğu kısmında batmış olan bir kıtayı keşfettiler. Bulunan bu kıta Okyanusya kıtasının yarısından büyük bir alana sahipti. Yaklaşık olarak 5 milyon kilometrekarelik yüz ölçüme sahipti. Yapılan araştırmalarda bu kıtanın %94’lük kısmının sular altında kaldığı tespit edilmiştir. Geriye kalan %6’lık kısmı ise Yeni Zelanda ülkesi, Yeni Kaledonya Bölgesi ve diğer adacıklardan oluşmaktadır.

12 farklı ülkeden 32 bilim insanı araştırma yapmıştır. Bu ada 1250 metre derinlikte, 6 farklı bölgesinde araştırma yapılmıştır. Batık olan bu kıtanın Antarktika’dan 130 milyon, Avustralya’dan ise 85 milyon yıl önce ayrıldığı daha sonra ise yavaş yavaş battığı sonucuna varılmıştır. Hamish Campbell ilk olarak batık topak parçasını kıta olarak tanımlamıştır.
Hamish Campbell’in tezine göre bu kıtanın tamamı sular altında kalmıştır. Ancak kıtalar arasında zamanla büyük çarpışmalar meydana gelmiş ve daha sonra bu kıtanın bazı kısımları su yüzüne çıkmış “Yeni Zelanda” adını almıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda 8 binden fazla örnek incelenmiştir. Bulunan fosillerde Zelandiya kıtasının farklı bir yaşam coğrafyasına ve iklime sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Yani bu kıtanın daha önce sular altında olmadığı normal bir şekilde yüzeyde olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır.

Zelandiya Kıtası Nasıl Battı?
Gondvana milyonlarca yıl önce parçalanmıştır. Antarktika, Avustralya ve Zelandiya aslında tek bir kara parçasıydı. Fakat zamanla bu dev kara parçalanmaya başlayarak iç kısımlarında denizler oluştu. Kıtalar kaydı ve Zelandiya’nın iç kısımları açılarak deniz suyu ile doldu. Bu dev kara parçasının büyük bölümü sular altında kaldı.
